Kirkebelysning i Løgumkloster Kirke

Belysningen og lyssætningen som er specialdesignet til kirken, understøtter de mange former for kirkelige handlinger, der foregår i kirkerummet, men fremhæver også kirkens unikke teglstensarkitektur.Herudover respekterer og kompletterer lyssætningen dagslysindfaldet - og bidrager med et godt læse- og arbejdslys.

I kirkens kor og skib er der ophængt tre store ringkroner og i sideskibe mindre ringkroner. Kronerne er forsynet med den nyeste teknologi indenfor energibesparende LED lyskilder og er i deres udformning inspireret af middelalderlige forbilleder. Lysekronerne er udført i messing, der er forsølvet og kronerne reflekterer således også dagslyset på sublim måde.

Moderne lys kan sagtens fungere i en gammel kirke

I midten af 2015 står Løgumkloster Kirke klar med helt ny belysning, og som eksempel moderne løsninger, der er tro mod den eksisterende æstetik. Bag belysningsprojektet står Okholm Lighting fra Tønder, da kirkebelysning er en af deres helt store kompetencer.

I Løgumkloster Kirke er der lave store, flotte lysekroner med både op- og nedlys, som kan styres uafhængigt af hinanden. I lysekronerne er der brugt specialfremstillet LED med høj farvegengivelse. Det er vigtigt for at få de røde murstensvægge til at tage sig flottest ud i lyset.

Derudover er lysekronerne også skabt efter særlige ønsker til overfladen:

- Lysekronerne er lavet i messing og derefter forsølvede. Arkitekten Jørgen Overby fra Jørgen Overbys Tegnestue kom med et sølvfad og sagde ’sådan skal de se ud om nogle år’. Overfladerne er derfor ikke lakerede, så de med tiden kommer til at matche det øvrige sølv i kirken, siger Peter Okholm fra Okholm Lighting.

De enkelte lysekroner er forskellige og tilpasset rummenes størrelser og funktion, men skabt ud fra samme koncept. Da Okholm Lighting har en af de sidste gørtlere i Danmark ansat er det øvrige metalarbejde i kirken, blandt andet lysestager på kirkebænkene, også leveret af dem.

 

Sådan findes det rette lysniveau

Ofte mangler der ifølge Peter Okholm fra Okholm Lighting lys i kirkerne. Det er der kommet særligt fokus på i de seneste 20 år, da det udover at være vigtige kulturinstitutioner også er arbejdspladser for præster, kirketjenere, organister og flere andre. Det er altså vigtigt at sikre lys nok til de forskellige arbejdsfunktioner sideløbende med kirkehandlingerne.

- Det særlige ved belysningsprojekter i kirker er, at de i modsætning til private hjem eller virksomheder skal holde i rigtig mange år. Vi taler ikke bare om 5-10 år men nærmere 30-50 år. Derudover skal der tages hensyn til lysniveau og stemning. Det sikrer vi med lysberegninger og mulighed for lysdæmpning, så lyset kan tilpasses eksempelvis aften eller formiddag, sommer eller jul, forklarer direktør Peter Okholm.

Hos Okholm Lighting laves lysberegningerne på baggrund af, hvor stort rummet er, og hvor meget lyset reflekteres på overfladerne. Hvidkalkede vægge giver eksempelvis en god refleksion. Der regnes altid ud fra totalt mørke. Herefter er dagslys en bonus, som lysdæmpningen kan justeres efter.

 

Det muliges kunst

I arbejdet med kirkebelysning er der mange ting at være opmærksom på. Det kræver ikke blot tekniske kompetencer, men også erfaring og blik for detaljen hos en stærk rådgiver som Okholm Lighting:

- At arbejde med belysning i en kirke er det muliges kunst. Man kan eksempelvis ikke altid bare lige fræse nye ledninger ind i muren eller lignende. Så skal der tænkes i alternative løsninger. I nogle tilfælde skal Nationalmuseet endda ud og give grønt lys, før installationen kan gå i gang, fortæller direktør Peter Okholm, som tilføjer:

-  Vores mangeårige erfaring med belysning- og restaureringsprojekter i mere end 1500 kirker betyder, at vi ikke blot rådgiver ud fra lysberegninger – Vi har også et godt blik for æstetikken. Det er også vigtigt for os, at den nye belysning er tro mod stilen og det rum, som skal lyse op.

 

Et rigtig godt eksempel

- Vi har fået meget positive tilbagemeldinger på projektet. Dem, vi møder i andre kirker, har ofte set vores arbejde i Løgumkloster Kirke – og de er meget begejstrede. Det er helhedsindtrykket og de forskellige lysscenarier, som de især godt kan lide, fortæller Peter Okholm og tilføjer:

- Der bliver også kommenteret på, at man nu virkelig kan se det flotte loft med hvælvinger. Det giver en helt ny oplevelse med mere lys på loftet.

De mange positive reaktioner på belysningsprojektet i Løgumkloster Kirke betyder også, at den ofte bliver brugt som reference for andre menighedsråd, som planlægger ny belysning:

- Det er et godt sted at komme og se moderne belysning i en gammel kirke. Resultatet er anderledes, da det er uden synlige lyskilder, altså nøgne pærer. Det og idéen med ringlysekroner har været til inspiration for mange andre projekter, siger Peter Okholm fra Okholm Lighting afslutningsvis.

 

Vil du vide mere?

Du er altid velkommen til at kontakte Okholm Lighting for at høre mere om kirkebelysning eller projektet i Løgumkloster Kirke: 

 

74 71 04 36 | mail@okholm-lighting.dk

 

Alle projekter med kirkebelysning udføres med individuel tilpasning i den enkelte kirke. Der kan tages udgangspunkt i standardelementer eller laves specialfremstillinger.

Tekniske specifikationer: