Krogerup Højskole

Skræddersyet belysning på Krogerup Højskole

Krogerup Højskole i Espergærde har i forbindelse med et større restaureringsprojekt fået en ny og skræddersyet lysekrone til trappeskakten ved den smukke gamle trappe. Lysekronen passer både til de gamle bygninger og trækker moderne tråde ind i fremtiden. Bag lysekronen står arkitekt og lysdesigner Marianne Tuxen samt Okholm Lighting A/S fra Tønder.

Skræddersyet belysning: Moderne lysekrone i messing og LED-bånd

Krogerup Højskole i Espergærde har i forbindelse med et større restaureringsprojekt fået en ny og skræddersyet lysekrone, der både passer til de gamle bygninger og trækker moderne tråde ind i fremtiden. Bag lysekronen står Okholm Lighting fra Tønder samt arkitekt og lysdesigner Marianne Tuxen.

Den skræddersyede belysning til Krogerup Højskole blev skabt i samarbejde med arkitekt og lysdesigner Marianne Tuxen fra Tuxen Design, der skal levere forslag til blandt andet belysning og indretning i samarbejde med restaureringsarkitekten Bente Lange:

- Som arkitekt har jeg fået jeg opgaven at lave forslag til belysning i biblioteket, store sal, lille sal og hallen på Krogerup Højskole. Det er en spændende opgave, fordi det jo er fredede bygninger, så man kan ikke bare lave alle mulige huller i væggene, fortæller Marianne Tuxen.

For den gamle trappeopgang er en ny stor lysekrone blevet en del af planerne. Løsningen er skabt af flere svævende ringe med indstøbte LED-bånd, der giver en enslysende, hvid overflade. LED-båndende er spændt på cirkler i børstet messing med en mat overflade:

- Jeg har faktisk lavet to forslag på lysekroner. En traditionel og en mere fremadrettet og moderne. Det er vigtigt, at den passer til stedet med de gamle bygninger men samtidig passer til en højskole, der ser fremad, forklarer hun og fortsætter:

- Der er allerede brugt messing til mange andre detaljer i rummene, så det var oplagt at føre videre. Og så er der LED-båndene, som er ret moderne. I trapperummets gelænder og rækværk er der i træværket halvcirkler og ringe i forskellige størrelser, som er afspejlet i designet.

 

Det er fantastisk at arbejde sammen med Okholm Lighting

I lysprojektet på Krogerup Højskole leverer Marianne Tuxen skitser og 3D-tegninger af lysekronen. Herefter går dialogen i gang om, hvad der kan lade sig gøre – og hvordan designet kan kombineres med det tekniske. Efter et par tegninger frem og tilbage laver Okholm Lighting konstruktionstegninger og sætter gang i produktionen:

- Det er en meget kreativ proces, hvor Okholm Lighting og jeg begge byder ind med de kompetencer, vi har. Selvom jeg har designet lysekronen og er med til at godkende den undervejs, får jeg altid lidt sommerfugle i maven, inden jeg ser produktet rigtigt, siger Marianne Tuxen og supplerer med højskolens reaktion på lysekronen:

- De er fuldstændig oppe at køre over den. De synes, at det er fantastisk.

Resultatet vækker altså glæde og stolthed hos både Krogerup Højskole, Okholm Lighting og Marianne Tuxen, der ser frem til flere projekter med Okholm Lighting:

- Det er fantastisk at arbejde sammen med Okholm Lighting. Jeg har kendt dem i 10 år eller måske mere. Vores samarbejde er så nemt og hyggeligt, roser Marianne Tuxen samarbejdspartnerne og understreger, at hun løbende anbefaler dem til andre:

- De er altid positive overfor forslag, og det er jo nemt at arbejde med nogen, der gerne vil lytte. Samtidig har de ekspertise, jeg ikke har og omvendt. Det går op i en højere enhed, når vi kan udfordre hinanden.

 

Skabt i samarbejde med kreativ partner

For direktør Peter Okholm fra Okholm Lighting er projektet med Krogerup Højskole og arkitekt Marianne Tuxen er rigtig godt eksempel på en løsning med skræddersyet belysning, som netop oftest skabes med en kreativ samarbejdspartner:

- Den skræddersyede belysning er oftest udviklet af en kunstner eller designer. Ofte kommer der en skitse, som vi så sætter ind i en sammenhæng – ind i et rum, forklarer Peter Okholm og fortsætter:

- Vi undersøger, hvordan det hænger fysisk sammen. Kan det lade sig bygge? Hvordan kan vi føre ledninger? Hvilken type lys skal og kan den give? Vi kigger så at sige på alt det tekniske, og sammen finder vi en løsning.

Det er typisk arkitekter, som beder om de skræddersyede løsninger fra Okholm Lighting. Direktør Peter Okholm fortæller, at skræddersyet belysning især er til dem, der ønsker at sætte sit eget præg på projektet:

- Vi startede med at levere skræddersyet belysning i kirkerne, men nu leverer vi også til private bygherrer. Det kan være til indgangspartier, bestyrelsesrum eller restauranter. Det er ofte med et dekorativt formål.

 

Vil du vide mere?

Du er altid velkommen til at kontakte Okholm Lighting på 74 71 04 36 eller mail@okholm-lighting.dk for at høre mere om skræddersyet belysning eller projektet på Krogerup Højskole.

Tekniske specifikationer:
 • Materiale og overflade:
 • Let børstet og lakeret messing
 • Dimension:
 • Ø500, Ø600, Ø700
 • Bestykning:
 • LED bånd, PHOBOS TC W927 TV, 2700K, 7526 lm, 142W
 • Ophæng:
 • Wire
 • Kapslingsklasse:
 • IP42
 • Godkendelse:
 • CE-mærkning
 • Design:
 • Arkitekt og lysdesigner: Marianne Tuxen, Tuxen Design